KAPHA DIÉTA
FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: aszalt gyümölcsök általában, alma, kanadai tőzegáfonya, gránátalma, körte,
ZÖLDSÉGEK: lucernacsíra, articsóka, spárga, cékla, kaliforniai paprika, keserűdinnye, brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, zeller, mángold, chili, korianderlevél, padlizsán, zöldbab, kale, saláta, gomba, indiai mustár, petrezselyem, borsó, burgonya, retek, napraforgócsíra, téliretek, torma
GABONAFÉLÉK: árpa, hajdina, kukorica, száraz vagy pattogatott gabonafélék, köles, libatop, baszmati rizs(kis mennyiségben), rozs
HÜVELYESEK: adzuki bab, vesebab, lima bab, lencse, földimogyoró, szója, sárgaborsó, tofu
MAGVAK
CSONTHÉJASOK: tökmag, napraforgómag
TEJTERMÉKEK: szójatej, kecsketej, író
OLAJOK: repceolaj, kukoricaolaj, lenolaj, mustárolaj, sáfrányos szeklice, szójaolaj, napraforgóolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: régi méz
FŰSZEREK: bazsalikom, babérlevél, feketebors, kardamon, cayenne bors, korianderlevél, fahéj, szegfűszeg, koriander, kömény, kapor, édeskömény, lepkeszeg, fokhagyma, gyömbér, torma, menta, mustár, szerecsendió, borsikafű, paprika, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, zsálya, szójaszósz, kurkuma
HÚSOK: csirke, fehérhúsok
ITALOK: fűszeres teák, fanyar ízű teák,
VITAMINOK,
ÁSVÁNYI ANYAGOK: B-vitamin. Inkább az enzimek, fűszerek bevitele a fontos
ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:
Az étrend legyen meleg, könnyű, száraz. Részesítse előnyben a csípős, keserű és fanyar ízeket. Mérsékelje a tápanyagbevitelt, elég a napi háromszori étkezés. A reggeli és a vacsora legyen könnyű étel, a főétkezés pedig délben legyen. Fogyasszon kevés olajon párolt fűszeres zöldségeket kevés sóval. Ehhez választhat teljes értékű gabonákat. Jót tesz a testének a hüvelyesek fogyasztása. Azonban a magvakkal, az olajokkal, tejtermékekkel bánjon csínján. Állati eredetű ételek közül válassza a csirkét és a fehérhúsokat. A heti egy nap böjt jót tesz a testnek. Evés után ne heveredjen le. Nincs szükség sok folyadékbevitelre. Kerülje a hideg, jeges vizet, fogyasszon inkább fanyar ízű, fűszeres teákat.
NEM FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: cseresznye, datolya, füge, szőlő, banán, áfonya, grapefruit, citrom, zöldcitrom, mangó, dinnye, narancs, papaya, körte, őszibarack, datolyaszilva, ananász, szilva, gránátalma, málna, eper
ZÖLDSÉGEK: avokádó, friss kukorica, uborka, okra, hínár, nyáritök, édesburgonya, paradicsom, jamgyökér
GABONAFÉLÉK: baszmati rizs, barnarizs, kuszkusz, zab, búza, fehér rizs
HÜVELYESEK: csicseriborsó
MAGVAK
CSONTHÉJASOK: mandula, paradió, kesudió, kókuszdió, mogyoró, pekándió, fenyőmag, szezámmag, dió
TEJTERMÉKEK: sajt, túró, tehéntej, tejszín, fagylalt, kefír, rizstej, tejföl, joghurt
OLAJOK: mandulaolaj, avokádóvaj, vaj, ghí, margarin, olívaolaj, földimogyoróvaj, szezámolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: barnacukor, gyümölcscukor, nyers méz, nyers nádcukor, melasz, juharszirup, fehér cukor
FŰSZEREK: kősó, tengeri só, tamarind
HÚSOK: összes hús
ITALOK: hideg, jeges víz
Kapha étrend
TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK KAPHA TÍPUSÚ EMBEREKNEK
A kapha típusú ember szervezetében a kaphát alkotó föld és víz elemek a dominánsak. Ennek köszönhetően a kapha ember életében ezen elemek sajátosságai figyelhetők meg. Például a lassúság, lustaság, ragaszkodás, őszinteség, alázat, magas fokú tolerancia.
Étkezésüket tekintve érdemes olyan ételeket fogyasztani, melyek nem növelik ezt a fajta lassúságot, nehézséget, hidegséget ezért inkább a meleg, fűszeres, élénkítő, könnyű ételek tesznek jót. A lap alján található felsorolás részletes segítséget nyújt az ilyen típusú ételek megtalálásában.
A kapha ember kerülje a zsíros ételeket, a magyar konyha emiatt kifejezetten nem ajánlott. A könnyen emészthető, meleg ételek pedig jót tesznek a kapháknak, mint például :a könnyű zöldséglevesek. ( Pl. brokkoli, káposzta, sárgarépa, gomba, hagyma, karfiol, zöldborsó)
A só használatát érdemes visszafogni, helyette ízesítsünk inkább fűszerekkel, gyógynövényekkel. (pl. gyömbér, fekete bors, csili, koriander, citrom, mustármag, görögszéna, kömény, fokhagyma.) Édesítéshez cukor helyett mézet használjunk.
Kapha jellegű ízek az édes, a sós, a savanyú ezért ezeket egyensúlyozva, az ételek közül előnyben részesítendők a csípős, a keserű és a fanyar ízek. Kiválóak a káposztafélék ( káposzta, brokkoli, karalábé, karfiol, kínai kel, kelbimbó), sötét bogyós gyümölcsök ( szeder, áfonya). A zöldégek többsége keserű természetű, tehát a kaphának megfelelő.
Lisztek közül a tönkölybúza, árpaliszt, pohánka, köleskása, kukoricaliszt használható. Húsok közül pedig válasszuk a könnyen emészthetőket, a pulyka és csirkehúst valamint a halakat.
A hideg italok és a késő esti étkezés a kaphának nem javasoltak. Ha nagyon szükséges édes desszerteket inkább a fő étkezés előtt fogyasszanak. A napi rendszeres, aktív sportolás jótékony hatású, kiegyensúlyozza a kaphát. Elérendő célok kitűzése pedig mentálisan mozgásban tartják. Ismerkedjen új emberekkel, fedezze fel a világot, utazzon, tanuljon, legyen nyitott.!
További diéta információ, személyre szabott ajánlások, testtípus meghatározás állapotfelmérésen történik Ajay Singh ayurvédikus szakértővel. Várjuk szeretettel!
Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz