VATA DIÉTA
FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: áfonya, alma (főtt), ananász, banán, citrom, cseresznye, datolya (nyersen vagy beáztatva), datolyaszilva, eper, füge (nyersen vagy beáztatva), grapefruit, lime, málna, mangó, narancs, őszibarack, papaya, sárgabarack, szilva (nyersen vagy beáztatva), szőlő, kókusz, sárgadinnye
ZÖLDSÉGEK: avokádó, cékla, chili, hínár, indiai mustár, jamgyökér, korianderlevél, zeller, kukorica (friss), nyári tök, hagyma (főve), okra, petrezselyem, répa, retek, téliretek, torma, zöldbab, zöldborsó (friss), cukkini, spenót, uborka
GABONAFÉLÉK: Barnarizs, búza, kuszkusz, libatop, zab (főzve), hajdina
HÜVELYESEK: Mungó bab, tofu
MAGVAK
CSONTHÉJASOK: dió, fenyőmag, kesudió, kókuszdió, mandula, napraforgómag, paradió, pekándió, pisztácia, szezámmag, tökmag
TEJTERMÉKEK: ghí, házi sajt, író, joghurt, kecsketej, kefír, rizstej, sajt, tej, tejföl, tejszín, vaj
OLAJOK: mandulaolaj, avokádóolaj, vaj, kókuszolaj, lenolaj, ghí, mustárolaj, olívaolaj, földimogyoróvaj, szezámolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: gyümölcscukor, méz, nyers nádcukor, juharszirup, melasz, nyers cukor
FŰSZEREK: bazsalikom, babérlevél, feketebors, kardamon, cayenne bors, szegfűszeg, kömény, fahéj, kapor, édeskömény, lepkeszeg, fokhagyma, torma, borsikafű, menta, mustár, szerecsendió, paprika, kősó, rozmaring, zsálya, tengeri só, szójaszósz, tamarind, kurkuma, gyömbér.
HÚSOK: hal, csirke, vöröshúsok
ITALOK: tejtermékek, gyógyteák, gyömbéres, fahéjas teák, savanyú gyümölcslevek, citromos, zöldcitromos víz
VITAMINOK,
ÁSVÁNYI ANYAGOK: A, D, E, C-vitamin. Cink, kalcium.
ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:
Az étkezések legyenek gyakoriak, rendszeresek, az adagok kis mennyiségűek. A főtt, meleg étel fogyasztása a legjobb. Az édes, savanyú és a sós ízeket részesítse előnyben. Egy étkezésen belül ne vegyítsen túl sok fajta ételt. Enyhe fűszerek és a só mértékletes használata megengedett. Ne üljön le enni ideges, szorongó, aggodalmaskodó, félelem teli vagy gondolatoktól gyötört állapotban.
Étkezés közben koncentráljunk az evésre, az újságolvasás, tévézés és más, az idegrendszert stimuláló szokásokkal hagyjon fel. Jót tesz a társaságban evés. Igyon gyógyteákat, savanyú, gyümölcsleveket és citromos vagy lime-os vizet.
NEM FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: aszalt gyümölcsök általában, dinnye, kanadai tőzegáfonya, nyers alma, áfonya, görögdinnye, gránátalma, körte
ZÖLDSÉGEK: articsóka, brokkoli, kaliforniai paprika, káposzta, karfiol, kelbimbó, lucernacsíra, mángold, spárga, zeller
GABONAFÉLÉK: árpa, hajdina, köles, kukorica, müzli és szárított gabonák
HÜVELYESEK: bab, csicseriborsó, földimogyoró, sárgaborsó, szója
TEJTERMÉKEK: fagylalt, szójatej
OLAJOK: repce, kukoricaolaj, margarin, sáfrányos szeklice, szójaolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: finomított (fehér) cukor
Az itt összegyűjtött táplálkozási tanácsok, lehetőségek megtartásával fizikailag és szellemileg megőrizhető a szervezet kényes egyensúlya.
A vata típusú emberek szervezetében a két legkönnyebb és mozgékonyabb elem, az éter és a levegő a domináns. A csípős, fanyar és keserű ízek mind levegő elemmel telítettek, tehát az iyen ízvilágú ételek növelik az amúgy is domináns vatát a szervezetben. Ezek helyett részesítsük előnyben az édes ( nem édesség :), hanem természetesen édes ízű ételek), savanyú és sós ízeket. Javasolt meleg ételek fogyasztása, hozzáadott vaj, olaj használata, melyek enyhítenek a vata okozta hideg érzeten. A meleg hatású ételek mellett, a nedves ételek, mint például a főtt gabona( barna rizs, búza, hajdina) vagy zabkása, egy tányér zöldségleves ajánlatos, melyek enyhítik a vata okozta szárazságot a testben. Egy pohár meleg tej, akár egy kis mézzel kiváló a vata hideg és száraz érzetének.
Minden nyugtató hatású étel segít a vata helyreállításában. Használja az alábbi tápanyagokat: meleg tej, tejszín, párolt húsok, meleg zabpehely, frissen sült kenyér. A vata, mint dosha, hideg természetű, ezért a jeges italok, nyers zöldségek nem ajánlatosak a vata egyensúlyhiány esetén.
A reggeli étkezést a vata típusú ember semmiképp ne hagyja ki, s az legyen lehetőleg meleg, akár tejberizs vagy más édes, krémes jellegű meleg étel. Kerülje a koffeintartalmú italokat, melyek keserű alapízük miatt vata növelő hatásúak. Az egzotikus konyhát kedvelő vata emberek előszeretettel fogyasszanak indiai vagy mexikói ételeket.
A sós, száraz rágcsálnivalók helyett inkább részesítsék előnyben a sós, olajos magvakat.
Minden édes gyümölcs jó a vata helyreállításában. Kerülje az éretlen gyümölcsöket, mivel azok fanyar ízűek és így vata növelők.
További diéta információ, személyre szabott ajánlások, testtípus meghatározás állapotfelmérésen történik Ajay Singh ayurvédikus szakértővel. Várjuk szeretettel!
Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz