PITTA DIÉTA
FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: alma, áfonya, kanadai tőzegáfonya, datolya, füge, szőlő, zöldcitrom, mangó, sárgadinnye, görögdinnye, érett narancs, körte, datolyaszilva, ananász, szilva, gránátalma, málna
ZÖLDSÉGEK: lucernacsíra, articsóka, spárga, kaliforniai paprika, keserűdinnye, brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, zeller, korianderlevél, friss kukorica, uborka, padlizsán, zöldbab, leveles kel, saláta, gomba, okra, petrezselyem, friss zöldborsó, burgonya, nyári tök, napraforgócsíra
GABONAFÉLÉK: árpa, baszmati rizs, kék kukorica, hosszú szemű barnarizs, kuszkusz, köles, müzli, zab, libatop, búza
HÜVELYESEK: adzuki bab, csicseriborsó, vesebab, lima, mungó bab, szója, sárgaborsó, tofu
MAGVAK
CSONTHÉJASOK: kókuszdió, napraforgómag
TEJTERMÉKEK: sajt (só nélkül), túró, tejszín, házi sajt, tej, rizstej, szójatej
OLAJOK: vaj, kókuszzsír, ghí, napraforgóolaj, szójaolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: gyümölcscukor, friss méz, nádcukor, juharcukor, nyers cukor
FŰSZEREK: kardamon, korianderlevél, szegfűszeg, koriander, kömény, kapor, édeskömény, menta, rozmaring, sáfrány, kurkuma
HÚSOK: nem ajánlott
ITALOK: hűvös forrásvíz, feketetea, zöldtea, fanyar ízű teák, tej, zöldséglevek
VITAMINOK, ÁSVÁNYI ANYAGOK: B, K, A vitaminok. Vas, kalcium
ÉTKEZÉSI TANÁCSOK:
Fogyasszon lehetőleg nyers, hideg, enyhén fűszeres ételeket. A főzéshez ne használjon túl sok olajat. Kerülje a túlfőtt, zsíros ételeket. Az étel megválasztásánál figyeljen az étel tisztaságára, minőségére. Napi háromszori étkezés elegendő, azonban kerülje a késő esti vacsorát. Fogyasszon minél több gyümölcsöt és zöldséget, lehetőleg nyersen. A teljeskiörlésű gabonák is szerepeljenek az étrendben. Kerülje a magvakat és a csonthéjasokat, és a vöröshúsokat. A folyadékbevitel legyen bőséges. Hűvös forrásvíz, zöldtea, feketetea, fanyar ízű teák, tejes italok és zöldséglevek.
NEM FOGYASZTHATÓ
GYÜMÖLCSÖK: sárgabarack, banán, cseresznye, grapefruit, citrom, papaya, őszibarack, eper
ZÖLDSÉGEK: avokádó, cékla, répa, mángold, chilipaprika, nyers hagyma, főtt hagyma, retek, hínár, spenót, édesburgonya, paradicsom, téliretek, torma, jamgyökér
GABONAFÉLÉK: rövid szemű barnarizs, hajdina, kukorica, rozs
HÜVELYESEK: lencse, földimogyoró
MAGVAK
CSONTHÉJASOK: mandula, paradió, kesudió, mogyoró, pekándió, fenyőmag, tökmag, szezámmag, dió
TEJTERMÉKEK: író, sós sajt, fagylalt, kefír, tejföl, joghurt
OLAJOK: mandulaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, lenolaj, olívaolaj, margarin, mustárolaj, földimogyoróvaj, sáfrányos szeklice, szezámolaj
ÉDESÍTŐSZEREK: finomított (fehér) cukor, régi méz, melasz
FŰSZEREK: bazsalikom, babérlevél, feketebors, cayenne bors, fahéj, lepkeszeg, fokhagyma, gyömbér, torma, borsikafű, mustár, szerecsendió, paprika, kősó, zsálya, tengeri só, szójaszósz, tamarind
HÚSOK: vörös hús, hal, kagylófélék
ITALOK: kávé, alkohol
Ez az útmutató segítség a pitta típusú embereknek ( mind fizikailag, mind lelkileg), hogy megőrizzék a dosha egyensúlyát vagy visszaállítsák az egyensúlyt.
A pitta dosha befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, a testhőmérsékletet és a biológiai átalakító folyamatokat. Tűz típusú ételek a sós, a csípős, a savanyú ételeink, ezért ezeket gondos odafigyeléssel, mértékkel fogyasszák a pitta/tűz típusú emberek, mert a túlzott fogyasztásuk pitta túlműködéshez vezethet.
Elsősorban érdemes a hideg vagy meleg, de semmiképp sem tűzforró ételek fogyasztása, előnyben részesítve a keserű és édes ízeket.
Az ételek elkészítéséhez javasolt kevés vaj vagy olaj használata. Mivel a pittának erős és hatékony az emésztésre gyakorolt hatása, így a pitta típusú emberek nem híznak el, bármennyit is esznek (kivétel a pitta-kapha típusúak),
A legtöbb pitta típusú ember hajlamos túl sok só, valamint savanyú és fűszeres ételek fogyasztására, amely számukra kedvezőtlen. A pitta típus kerülje a savanyúságot, a joghurtot, a tejfölt és a sajtot. Kerülje ezen kívül az ecet használatát, inkább citrommal ízesítese salátáit. Alkoholos és erjesztett italok és a kávé kerülendők, mivel fanyar ízük növeli a pittát. Ellenben a gyógynövényből készült teák: (menta, édesgyökér) kiválóak. Bőséges tejet, gabonát és zöldséget tartalmazó vegetáriánus étrend kedvez a pitta típusúaknak.
Kerülje az olajos, a forró, a sós, nehéz, olajban sült ételeket, helyette egyen keményítőben gazdag zöldségeket, gabonákat és babot.
Kerülje a stressz okozta túlevéseket! Semmiképp sem jók a gyorséttermi ételek, ellenben a japán és kínai konyha kedvező hatású. A mexikói ételek nővelik a tűz elemet, ez szintén nem kedvező a pitta típusúaknak, mert a túlzott tűz esetleg emésztési zavarokhoz vezethet. A súlyosbodó pitta csillapítására ajánlott 2 teáskanál ghee-t egy pohár meleg tejben elkeverni és meginni ( ghee használata nem javasolt magas koleszterinszint esetén).
Összességében: kerülje a tojássárgáját, diót, erős fűszereket a sót, a forró italokat. Ételeihez adjon édes és keserű ízeket és csökkentse a savanyút.
A pitta típusú ember hajlamos a hirtelen, szenvedélyes végletek megélésére. Számára komoly kihívás a stressz, ezért ennek feloldására válasszon olyan szabadidős tevékenységeket, melyek kivezetik őt a feszültségből. A természet nyugalma “hűtő” hatással lehet rá, egy jó beszélgetés vagy a kreatív alkotás enyhítheti a feszültségét.
További diéta információ, személyre szabott ajánlások, testtípus meghatározás állapotfelmérésen történik Ajay Singh ayurvédikus szakértővel. Várjuk szeretettel!
Forrás: Dr. David Frawley: Ájurvédikus gyógyítás; Teljes körű kalauz