TUDTAD? – A bors: Aranyat érő fűszer és ayurvédikus csodaszer egyben!

Bors előnye_ ayurveda_surya ayurveda

Már tudjuk, hogy a bors India ősi kincse, amit egykor “fekete aranyként” emlegettek és fizetőeszközként is használtak! De vajon tisztában vagyunk azzal, mennyi mindenre jó ez az erőteljes fűszer az ayurvéda több ezer éves bölcsessége szerint?

Tudtad, hogy…

  • A fekete bors eredetileg India délnyugati részéről, a Malabár-partról származik, és már az ókorban is az egyik legkeresettebb kereskedelmi cikk volt?
  • Annyira értékes volt, hogy “fekete aranyként” emlegették, és a középkorban adófizetésre, hozományra, sőt, még fizetőeszközként is használták? Súlya alapján mérték az értékét!
  • Az ayurvéda évezredek óta ismeri a bors erejét! Ushna (hevítő), Katu (csípős ízű) és Laghu (könnyű) minőségei miatt kiválóan serkenti az agni-t (emésztési tüzet), segít a méreganyagok eltávolításában, és különösen jótékony a Kapha és Vata doshák kiegyensúlyozására. (Pitta túlsúly esetén mértékkel ajánlott!)
  • A fekete, fehér és zöld bors gyakran ugyanannak a Piper nigrum növénynek a termése, csak más érettségi szakaszban szüretelik és dolgozzák fel őket.

… ami az ayurvédikus előnyeit illeti – Tudtad, hogy a bors:

  • Az emésztés bajnoka: Nem csak szimplán serkenti az agni-t (emésztési tüzet ), de specifikusan segít a tápanyagok jobb lebontásában és felszívódásában, csökkenti a puffadást, a gázképződést és a nehézségérzetet étkezés után. Elősegíti az ama (emésztetlen salakanyagok) kiürülését.
  • A légutak őre: Kiválóan oldja a lerakódott nyákot (különösen Kapha típusú problémáknál ), tisztítja a légutakat, így hatékony segítség lehet megfázás, köhögés, orrdugulás és arcüreggyulladás esetén.
  • Az anyagcsere serkentője: Ushna (hevítő) természete révén felpörgeti az anyagcserét, ami segíthet a testsúlykontrollban (főleg Kapha alkatnál) és a test természetes méregtelenítő folyamataiban.
  • A felszívódás mestere: Jelentősen növeli más fontos anyagok, például a kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) vagy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok biológiai hasznosulását a szervezetben. Szinte „megnyitja az ajtót” a többi tápanyag előtt!
  • A keringés támogatója: Melegítő hatása révén serkenti a vérkeringést, segítve a tápanyagok és az oxigén eljutását a sejtekhez, és enyhítheti a hideg végtagok problémáját.

Láthatod, ez a csípős kis fűszer valódi erőmű az egészségünk szolgálatában az ayurvéda szerint!

Hasonló cikkek

Fájdalommal élsz? Fedezd fel a Vasti kezelések erejét, és éld fájdalommentesen a mindennapjaidat!

Próbáld ki a Vasti ayurvédikus kezeléseket, amelyek célzottan enyhítik a test különböző részein jelentkező fájdalmat! Legyen szó derék-, nyak-, térd-, has-, hátfájdalomról, fejfájásról vagy égő szemről, a meleg, gyógynövényes olajok mélyrehatóan táplálják a szöveteket, csökkentik a gyulladást és helyreállítják a doshák egyensúlyát.

Tovább olvasom »
Kávé az ayurvéda szemszögéből - hogyan igyunk kávét testtípusunk alapján? Nyáron ajánlott kávét fogyasztani?

Kávéfogyasztás az ayurvéda szemszögéből – hogyan igyunk kávét testtípusunk alapján? Nyáron ajánlott kávét fogyasztani?

A kávé, ha tudatosan és a dosha típusunknak megfelelően fogyasztjuk, energiát adhat, javíthatja az emésztést és támogathatja a vérnyomást. Azáltal, hogy megértjük a kávé ayurvédikus tulajdonságait és alkalmazzuk ezeket a bölcs tippeket, élvezhetjük a reggeli csésze kávé minden előnyét anélkül, hogy kibillentenénk a test és az elme természetes egyensúlyát.

Tovább olvasom »