Már tudjuk, hogy a bors India ősi kincse, amit egykor “fekete aranyként” emlegettek és fizetőeszközként is használtak! De vajon tisztában vagyunk azzal, mennyi mindenre jó ez az erőteljes fűszer az ayurvéda több ezer éves bölcsessége szerint?
Tudtad, hogy…
- A fekete bors eredetileg India délnyugati részéről, a Malabár-partról származik, és már az ókorban is az egyik legkeresettebb kereskedelmi cikk volt?
- Annyira értékes volt, hogy “fekete aranyként” emlegették, és a középkorban adófizetésre, hozományra, sőt, még fizetőeszközként is használták? Súlya alapján mérték az értékét!
- Az ayurvéda évezredek óta ismeri a bors erejét! Ushna (hevítő), Katu (csípős ízű) és Laghu (könnyű) minőségei miatt kiválóan serkenti az agni-t (emésztési tüzet), segít a méreganyagok eltávolításában, és különösen jótékony a Kapha és Vata doshák kiegyensúlyozására. (Pitta túlsúly esetén mértékkel ajánlott!)
- A fekete, fehér és zöld bors gyakran ugyanannak a Piper nigrum növénynek a termése, csak más érettségi szakaszban szüretelik és dolgozzák fel őket.
… ami az ayurvédikus előnyeit illeti – Tudtad, hogy a bors:
- Az emésztés bajnoka: Nem csak szimplán serkenti az agni-t (emésztési tüzet ), de specifikusan segít a tápanyagok jobb lebontásában és felszívódásában, csökkenti a puffadást, a gázképződést és a nehézségérzetet étkezés után. Elősegíti az ama (emésztetlen salakanyagok) kiürülését.
- A légutak őre: Kiválóan oldja a lerakódott nyákot (különösen Kapha típusú problémáknál ), tisztítja a légutakat, így hatékony segítség lehet megfázás, köhögés, orrdugulás és arcüreggyulladás esetén.
- Az anyagcsere serkentője: Ushna (hevítő) természete révén felpörgeti az anyagcserét, ami segíthet a testsúlykontrollban (főleg Kapha alkatnál) és a test természetes méregtelenítő folyamataiban.
- A felszívódás mestere: Jelentősen növeli más fontos anyagok, például a kurkumin (a kurkuma hatóanyaga) vagy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok biológiai hasznosulását a szervezetben. Szinte „megnyitja az ajtót” a többi tápanyag előtt!
- A keringés támogatója: Melegítő hatása révén serkenti a vérkeringést, segítve a tápanyagok és az oxigén eljutását a sejtekhez, és enyhítheti a hideg végtagok problémáját.
Láthatod, ez a csípős kis fűszer valódi erőmű az egészségünk szolgálatában az ayurvéda szerint!