Az ayurvéda 6 alapíze (Rasa) – A testi egyensúly kulcsa

surya-ayurveda-6-rasa-6-ayurvedikus-alapiz-vata-pitta-kapha- édes-sós-savanyú-csípős-keserű-fanyar

Az ayurvéda alapelvei szerint a testi-lelki egyensúly, az egészség és a „jól-lét” fenntartásához nemcsak a megfelelő arányú protein, zsír, szénhidrát és vitaminbevitel a fontos, hanem az ayurvéda 6 alapíze (Rasa) is: édes, sós, savanyú, csípős, keserű, fanyar. Ezek az ízek közvetlenül befolyásolják a doshákat (Vata, Pitta és Kapha), valamint az emésztést.

Az ételek és fűszerek tulajdonságai összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel, hevítő vagy hűtő hatásukkal, valamint a szervezettel való energiaközlés módjával.

Az ayurvéda 6 alapízt különböztet meg, melyek energiájuk szerint két csoportra oszthatók:

  • Hevítő ízek: Csípős, savanyú és sós.
  • Hűtő ízek: Édes, fanyar és keserű. 

Az ayurvéda szerinti a kiegyensúlyozott étrendnek minden étkezéskor tartalmaznia kell mind 6 alapíze

Nézzük példákkal, melyik a hat íz, és milyen ételekben találhatjuk meg őket:

1. Édes (Madhura) 🌏💧

Az édes íz a Föld és a Víz elem kombinációja. Tápláló és kiegyensúlyozó hatással van a testre és a lélekre.

  • Példák: Méz, rizs, zab, édes gyümölcsök (pl. banán, sárgadinnye), ghee, vaj, teljes kiőrlésű gabonák.
  • Fűszerek: Bazsalikom, édesgyökér, édeskömény.

2. Sós (Lavana) 💧🔥

A sós a Víz és a Tűz elem kombinációja. Segíti az emésztést és a folyadékellátást, emellett hozzájárul a vérnyomás fenntartásához.

  • Példák: Só, tengeri ételek, és minden étel, amihez sót adnak.

3. Savanyú (Amla) 🌏🔥

A Savanyú íz a Föld és a Tűz kombinációja. Gyorsítja az emésztőrendszer energiáját, és segít a test sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.

  • Példák: Citrom, paradicsom, savanyú gyümölcsök (pl. bogyósok), savanyú tejtermékek (pl. joghurt).
  • Fűszerek: Kömény, koriander.

4. Csípős (Katu) 🌬️🔥

A Csípős íz a Levegő és a Tűz elem kombinációja. Erősen serkenti az anyagcserét, javítja a vérkeringést és tisztítja a légutakat.

  • Példák: Chili, paprika, fokhagyma, cayenne bors, gyömbér, retek, mustár, fekete bors.

5. Keserű (Tiktha) 🌬️✨

A Keserű íz a Levegő és az Éter elem kombinációja. Gyulladáscsökkentő hatású, segíti a test méregtelenítését és tisztítja a májat.

  • Példák: Leveles zöldek (brokkoli, karfiol, káposzta, kelkáposzta), okra, bab, lencse, csicsóka, éretlen banán, gránátalma.
  • Fűszerek: Sáfrány, kurkuma, zsálya, petrezselyem.

6. Fanyar (Kashaya) 🌏🌬️

A Fanyar íz a Föld és a Levegő elem kombinációja. Összehúzó és szárító hatású, ami segíti az emésztés optimalizálását és a méreganyagok kiválasztását.

  • Példák: Bab, lencse, káposzta, karfiol, zeller, burgonya, alma, körte.
  • Fűszerek: Izsópszeg, kurkuma, fekete bors, pirospaprika.

A kiegyensúlyozott táplálkozás titka

Minden étkezésnél érdemes tudatosan beépíteni mind a hat ízt a menübe. Ez a tudatosság segít beállítani a szervezet egyensúlyát (Prakriti), aminek köszönhetően a továbbiakban már ösztönösen rá fogunk érezni a szükséges és a számunkra hasznos táplálékokra.

Hasonló cikkek

surya-ayurveda-ajandekutalany-masszazs-szentendre-budapest

Ajándékozz egészséget a Surya Ayurvéda ajándékutalványaival

Ajándékozz megújulást, harmóniát, egészséget szeretteidnek a Surya Ayurvéda Masszázs és Terápiás Szalonokba
Az ayurvéda a test és lélek egyensúlyáról szól, és most ezt a különleges ajándékot adhatod tovább szeretteidnek. A Surya Ayurvéda ajándékutalvány több, mint egy egyszerű meglepetés: egy meghitt élmény, egy pihentető utazás a stresszmentes élet felé. Lepj meg valakit, akinek szeretnél örömet szerezni, és ajándékozz neki relaxációt és a harmónia visszaszerzésének élményét.

Tovább olvasom »
surya-ayurveda-haskorrekcio-emesztes-javitasa

Ayurvédikus Haskorrekció: A Belső Tűz Újraélesztése és Női Harmónia

Ayurvédikus haskorrekció: Az ayurvéda szerint az emésztőrendszerünk megfelelő működése az általános jóllétünk alapja. A modern élet stressze, a rendszertelen táplálkozás és a mozgáshiány gyakran itt borítja fel először a finom egyensúlyt, puffadást, emésztési nehézségeket és a hasi szervek terhelését okozva.

Az Ayurvéda számos módszert kínál az emésztés javítására, mint például a testtípusnak megfelelő étrend, a tisztító eljárások (Panchakarma), és speciális masszázsok, mint például a haskorrekió. Ezek segítségével még hatásosabbá tehető a méreganyagok eltávolítása a szervezetből és az emésztőrendszer erősítése.

Tovább olvasom »
surya-ayurveda-oszi-etrend-eletmod-ritucharya-vata-pitta-kapha-szentendre-budapest

Őszi étrend és életmód – Ritucharya – tippek vata pitta és kapha számára 

Őszi étrend és életmód – Ritucharya – tippek vata pitta és kapha számára 
Az Ősz doshája: A Vata uralma

Az ősz – különösen a késő őszi hónapok – a Vata (levegő és éter) dósa uralma alá tartozik.

A kinti hűvös, száraz és szeles időjárás miatt benned is megnő a Vata hideg, mozgékony és száraz minősége. Ez hatással lehet az idegrendszeredre (szorongás, alvászavar), a bőrödre (szárazság), az emésztésedre (puffadás, székrekedés) és az ízületeidre (merevség, fájdalom).

A legfőbb feladatod ebben az időszakban az, hogy a Vata száraz, hideg és mozgékony minőségeit földeléssel, melegítéssel és olajossággal ellensúlyozd.

Tovább olvasom »