Az ayurvéda alapelvei szerint a testi-lelki egyensúly, az egészség és a „jól-lét” fenntartásához nemcsak a megfelelő arányú protein, zsír, szénhidrát és vitaminbevitel a fontos, hanem az ayurvéda 6 alapíze (Rasa) is: édes, sós, savanyú, csípős, keserű, fanyar. Ezek az ízek közvetlenül befolyásolják a doshákat (Vata, Pitta és Kapha), valamint az emésztést.
Az ételek és fűszerek tulajdonságai összhangban állnak ízükkel, alkotóelemeikkel, hevítő vagy hűtő hatásukkal, valamint a szervezettel való energiaközlés módjával.
Az ayurvéda 6 alapízt különböztet meg, melyek energiájuk szerint két csoportra oszthatók:
- Hevítő ízek: Csípős, savanyú és sós.
- Hűtő ízek: Édes, fanyar és keserű.
Az ayurvéda szerinti a kiegyensúlyozott étrendnek minden étkezéskor tartalmaznia kell mind 6 alapíze.
Nézzük példákkal, melyik a hat íz, és milyen ételekben találhatjuk meg őket:
1. Édes (Madhura) 🌏💧
Az édes íz a Föld és a Víz elem kombinációja. Tápláló és kiegyensúlyozó hatással van a testre és a lélekre.
- Példák: Méz, rizs, zab, édes gyümölcsök (pl. banán, sárgadinnye), ghee, vaj, teljes kiőrlésű gabonák.
- Fűszerek: Bazsalikom, édesgyökér, édeskömény.
2. Sós (Lavana) 💧🔥
A sós a Víz és a Tűz elem kombinációja. Segíti az emésztést és a folyadékellátást, emellett hozzájárul a vérnyomás fenntartásához.
- Példák: Só, tengeri ételek, és minden étel, amihez sót adnak.
3. Savanyú (Amla) 🌏🔥
A Savanyú íz a Föld és a Tűz kombinációja. Gyorsítja az emésztőrendszer energiáját, és segít a test sav-bázis egyensúlyának fenntartásában.
- Példák: Citrom, paradicsom, savanyú gyümölcsök (pl. bogyósok), savanyú tejtermékek (pl. joghurt).
- Fűszerek: Kömény, koriander.
4. Csípős (Katu) 🌬️🔥
A Csípős íz a Levegő és a Tűz elem kombinációja. Erősen serkenti az anyagcserét, javítja a vérkeringést és tisztítja a légutakat.
- Példák: Chili, paprika, fokhagyma, cayenne bors, gyömbér, retek, mustár, fekete bors.
5. Keserű (Tiktha) 🌬️✨
A Keserű íz a Levegő és az Éter elem kombinációja. Gyulladáscsökkentő hatású, segíti a test méregtelenítését és tisztítja a májat.
- Példák: Leveles zöldek (brokkoli, karfiol, káposzta, kelkáposzta), okra, bab, lencse, csicsóka, éretlen banán, gránátalma.
- Fűszerek: Sáfrány, kurkuma, zsálya, petrezselyem.
6. Fanyar (Kashaya) 🌏🌬️
A Fanyar íz a Föld és a Levegő elem kombinációja. Összehúzó és szárító hatású, ami segíti az emésztés optimalizálását és a méreganyagok kiválasztását.
- Példák: Bab, lencse, káposzta, karfiol, zeller, burgonya, alma, körte.
- Fűszerek: Izsópszeg, kurkuma, fekete bors, pirospaprika.
A kiegyensúlyozott táplálkozás titka
Minden étkezésnél érdemes tudatosan beépíteni mind a hat ízt a menübe. Ez a tudatosság segít beállítani a szervezet egyensúlyát (Prakriti), aminek köszönhetően a továbbiakban már ösztönösen rá fogunk érezni a szükséges és a számunkra hasznos táplálékokra.


