Beköszöntött a hűvösebb idő és így a teázás ideje is elérkezett. Melyek azok a fűszerek, melyek az átmeneti időben és a téli hónapokban felmelegíthetnek minket? Összefoglaló a melegítő teákról.
A melegítő teák mindhárom ayurvédikus személyiségre kedvezően hatnak. A Vata ember hideg testű, így vágyik a melegre. Számára napi egy –két csésze felmelegítő tea fogyasztása mindenképpen javasolt. A Pitta ember tartsa meg az arany középutat, naponta egy csésze melegítő tea számára bőven elégséges. A Kapha ember bátran fogyaszthatja a fűszeresebb, pikánsabb teákat, hiszen számára áldásos hatásai lehetnek a teafogyasztásnak a lassúbb anyagcseréjére.
Melegítő, csípős, fűszeres teazamatok
Fahéj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, narancshéj – a legfontosabb melegítő hatású fűszerek.
A fahéj egy erősen serkentő hatású fűszer, mely vízhajtó és vértisztító szereppel is bír. Javítja az emésztési panaszokat, erősíti az emésztő tüzet. Erős fájdalomcsillapító hatású, pl. fogfájás. A Vata ember bátran fogyassza.
A kardamom erős nyákoldó hatású. Megfázásra, asztmára, köhögésre egyaránt javasolt. A gyomorból és a tüdőből Kapha felhalmozódást eltávolító hatásáról híres. Refluxosok is fogyaszhatják, mert segít megkötni a gyomorsavat.
A szegfűszeges teát fogyaszthatják alacsony vérnyomással rendelkezők. Ugyancsak jó emésztésjavító, megfázást és köhögést enyhítő. Élen jár a nyirokrendszer méregtelenítésében.
A gyömbér kapható por formájában is, de a boltok zöldséges pultjaiban is egészében. A test minden szövetére hat, mindenható orvosságnak is hívják. Emésztő- és légzőrendszeri betegségek gyógyítója.
A narancshéj görcsoldó hatású, petefészek- és méhgyulladásra ajánlják. Gyomorerősító, emésztésjavító hatású.
Őszi-téli teareceptek
Kardamom tea
Hozzávalók:
– kb. 4 db zúzott kardamom
– 4-5 dl tejszín vagy tej
– 2 db fekete tea filter
– cukor
Elkészítése: a tejet vagy tejszínt, a zúzott kardamomot és a fekete teát összekeverjük és tűzre tesszük. Miután felforrt, vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percet pihenni, majd édesítsük.
Chai
(1-2 fő részére)
Hozzávalók:
– 1,5 csésze hideg víz
– ¼ vagy ½ csésze tej
– 1 db fahéj rúd öszezúzva
– 3 db kardamom
– 1-2 szelet gyömbér
– 3 db szegfűszeg
– 1-2 tk cukor
Elkészítése: tegyük fel a vizet forrni. Amikor felforrt, tegyük bele a fahéjat és további két percig főzzük. Majd vegyük le a tűzről, tegyük bele a kardamomot, gyömbért, szegfűszeget. Egy kis forralás után vegyük le a tűzről és édesítsük. Miután összeforraltuk a leendő teát, vegyük le a tűzről, hagyjuk picit pihenni és kézi mixerrel daráljuk össze a főzetet. Mennyei finom! mennyiséget lehet csökkenteni igény szerint.
Citromos gyömbér tea
Hozzávalók:
– 5-6 csésze víz
– negyed csészényi friss, szeletelt gyömbér
– fél friss, szeletelt citrom
– 1 tk méz
Elkészítés: tegyük fel a vizet forrni. A forró vízbe tegyük bele a gyömbérszeleteket és 15 percig főzzük. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a citromot és a mézet.
Forrás: Ayurvédika