Kapha receptek, kapha egyensúlyozó receptek (vízcsökkentő)
Kapha diétán vagy, de nem tudod hogy mit egyél? Nézd végig receptgyűjteményünket pár ötletért.

Csicseriborsó Dhal
Hozzávalók:
- 1/2 csésze csicseriborsó
- 2 csésze víz
- 1/2 csésze felkockázott padlizsán
- 1/4 tk. kurkuma
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 1 csipet aszafoetida (hing)
- 1/4 tk. pirospaprika
- 1 ek. lime vagy citromlé
- 1/2 tk. fekete mustármag
- 1/4 tk. só
- 1/4 tk. bors
- 2 ek. napraforgó olaj
- 1 ek. apróra vágott koriander levél
Elkészítés:
– Áztassuk be a csicseriborsót éjszakára egy csipet sütőporral, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
– Forraljuk fel a vizet öntsük bele a csicseriborsót és a kurkumát, majd közepes hőfokon főzzük kb 1/2 órát.
– Pattogtassuk ki a mustármagot olajban, adjuk hozzá a padlizsánt és a többi fűszert, pirítsuk 10-15 percig, majd adjuk az egészet a félig főtt csicseriborsóhoz.
– Főzzük tovább, míg a csicseriborsó teljesen megpuhul (kb. 30 perc)
– Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.
Sárgaborsó Dhal
Hozzávalók:
- 1/2 csésze feles sárgaborsó
- 1 és 1/2 csésze víz
- 1 paradicsom meghámozva, felkockázva
- 1/4 csésze felkockázott krumpli
- 1/3 csésze felaprított káposzta
- 1/2 babérlevél
- 1/4 tk. kurkuma
- 1/2 tk. édeskömény mag
- 1 ek. apróra vágott gyömbér
- 1 ek. napraforgó olaj
- 1/2 tk. fekete mustármag
- 1/4 tk. só
- 1 ek. apróra vágott koriander levél
Elkészítés:
– Áztassuk be a feles borsót éjszakára, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
– Forraljuk fel a vizet öntsük bele a babot, a krumplit, a babér levelet és a kurkumát, majd közepes hőfokon főzzük.
– Pattogtassuk ki a mustármagot olajban, pirítsuk meg először a gyömbért, adjuk hozzá a káposztát, paradicsomot, a sót, az édesköményt, és kb 5 percig pirítsuk, majd adjuk a borsóhoz.
– Főzzük tovább, míg a borsó teljesen megpuhul (kb. 5-10 perc)
– Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.
Fekete bab Dhal
Hozzávalók:
- 1/2 csésze fekete bab
- 1 és 1/2 csésze víz
- 1/2 csésze felkockázott sárgarépa
- 1/4 csésze kaliforniai paprika felkockázva
- 1 ek. olaj
- 2 tk. apróra vágott gyömbér
- 1/2 tk. szárazon pirított római kömény mag
- 1/4 tk. kurkuma
- 1/8 tk. aszafoetida (hing)
- 1/4 tk. só
- 1/4 tk. fekete bors
- 1 ek. apróra vágott koriander levél
Elkészítés:
– Áztassuk be a babot éjszakára egy csipet sütőporral, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
– Forraljuk fel a vizet öntsük bele a babot, a sárgarépát és a kurkumát, majd közepes hőfokon főzzük kb 30 percig.
– Pirítsuk meg az olajon először a gyömbért, majd a római köményt és paprikát is, és adjuk az egészet a sóval és a borssal együtt a babhoz.
– Főzzük tovább, míg a bab teljesen megpuhul (kb. 5-10 perc)
– Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel.
Tarkabab Dhal
Hozzávalók:
- 1/2 csésze tarkabab (beáztatva egy éjszakára)
- 1 és 1/2 csésze víz
- 1/3 csésze felkockázott krumpli
- 1/3 csésze felkockázott padlizsán
- 1/2 babérlevél
- 1 csipet fahéj
- 1/4 tk. kurkuma
- 1 és 1/2 tk. szárazon pirított római kömény
- 1/4 csésze kaliforniai paprika felaprítva
- 2 tk. apróra vágott gyömbér
- 1/2 tk. fekete mustármag
- 2 ek. mandula vagy kukorica olaj
- 1/4 tk. só
- 1 ek. apróra vágott koriander levél
Elkészítés:
– Áztassuk be a babot éjszakára egy csipet sütőporral, másnap öblítsük át és hagyjuk megszáradni.
– Forraljuk fel a vizet öntsük bele a babot, majd közepes hőfokon főzzük. Adjuk hozzá a babér levelet, a kurkumát, a sót és a fahéjat.
– Öntsük bele a felkockázott padlizsánt és krumplit is.
– Pattogtassuk ki a mustármagot olajban, pirítsuk meg először a gyömbért, majd a paprikát is, és adjuk az egészet a babhoz.
– Törjük meg a frissen, szárazon megpirított koriander magokat, és öntsük a babhoz.
– Főzzük tovább, míg a bab teljesen megpuhul (kb. 30 perc)
– Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander levéllel
Spenótos Rizs
Hozzávalók:
- 1/2 csésze baszmati rizs
- 1 csésze víz
- 1/8 tk. só
- 1/4 csésze spenót (főzve, apróra vágva)
- 1 ek. ghí
- 1/2 tk. édeskömény
- 1/4 tk koriander mag
- 2 csipet bors
Elkészítés:
– Alaposan mossuk meg a rizst
– Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót, és a rizst, tegyünk rá fedőt és pároljuk 15-20 percig.
– Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig.
-Pirítsuk meg ghíben a fűszereket, adjuk hozzá a főtt, apróra vágott spenótot, majd keverjük a rizshez.
Zöldséges Rizs II.
Hozzávalók:
- 1/2 csésze baszmati rizs
- 1 csésze víz
- 1/8 tk. só
- 1 csipet kurkuma
- 1/4 csésze krumpli
- 1/4 csésze friss borsó vagy vajbab
- 1/4 csésze karfiol
- 1/4 csésze kaliforniai paprika
- 2 ek. napraforgó olaj
- 1/2 ek. gyömbér felaprítva
- 1 ek. koriander levél
Elkészítés:
– Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla.
– Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a rizst, a sót és a kurkumát, majd vegyük a tűzhelyet takarékra és tegyük fedőt a fazékra.
– Lassú tűzön pároljuk 15-20 percig, majd húzzuk le a tűzről és hagyjuk további 5-10 percig állni.
– Közben pároljuk vagy főzzük meg az apróra vágott krumplit és a karfiolt.
– Az olajon pirítsuk meg a gyömbért, aztán adjuk hozzá a paprikát.
– Tegyük tálaló edénybe, adjuk hozzá a zöldségeket, és tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott koriander zölddel.
Zöldséges rizs
Hozzávalók:
- 1/2 csésze rizs
- 1 csésze víz
- 1/4 csésze zöldborsó
- 1/4 csésze kaliforniai paprika
- 1/4 csésze sárgarépa
- 1/4 csésze kukorica
- 1/8 tk. só
- 1/4 tk. kurkuma
- 1/3 tk. bors
- 1 tk. szárazon pirított római kömény mag
- 2 ek. napraforgómag olaj
Elkészítés:
– Alaposan mossuk meg a rizst
– Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót, és a rizst, tegyünk rá fedőt és pároljuk 15-20 percig.
– Ha elkészült, hagyjuk állni 5-10 percig.
-Pirítsuk meg ghíben a fűszereket és a zöldségeket, majd keverjük a rizshez
Fűszeres baszmati rizs
Hozzávalók:
- 1/2 csésze rizs
- 1 csésze víz
- 1/8 tk. só
- 1 ek. ghí
- 1/8 tk. kurkuma
- 1/2 tk. fekete mustármag
- 1/2 tk. római kömény
- 1 kis paradicsom
Elkészítés:
– Mossuk meg néhányszor a rizst, míg tiszta vizet nem tudunk leönteni róla.
– Hámozzuk meg és aprítsuk fel apró kockákra a paradicsomot.
– Pattogtassuk ki a fekete mustármagot a ghíben, adjuk hozzá a római köményt és a paradicsomot, süssük egy percig.
– Adjuk hozzá a rizs, a vizet, a kurkumát és a sót.
– Forraljuk fel, vegyük a tűzhelyet takarékra és tegyük fedőt a fazékra.
– Lassú tűzön főzzük 15-20 percig
Tarkabab dhál-lal és spenótos spenóttal ajánljuk.