Agni – a Tűz, az emésztőtűz Istene

emésztés, emésztőtűz,, agni

Agni, a Tűz Istene minden tűzhöz kapcsolódik: a természetes tüzekhez, a naphoz, az üstökösökhöz, a háztartási tüzekhez, az áldozati tüzekhez, a temetési tűzhöz és az emésztőtűzhöz minden emberben. Az ayurvéda alappillérre a megfelelő diéta és jó emésztés, agni megléte.

Az Agninak három formája van, nevezetesen a tűz, a villám és a nap. Emiatt gyakran úgy ábrázolják, hogy három feje vagy három lába van.

Ayurvédikus diéta és kezelések segítségével természetes módon egyensúlyba lehet hozni az emésztést, emésztőtüzet.

Az agni, az emésztőtűz központi jelentőségű az életünkben, nemcsak a megfelelő emésztéshez nélkülözhetetlen, hanem az általános egészség megőrzésében is kritikus szerepet játszik, mindenre hatással van az emésztési és kiválasztási funkcióinktól kezdve a mentális kapacitásunkig, érzelmi egészségünkig és az élet iránti lelkesedésig.

Hasonló cikkek

Meleg vagy hideg vizet igyak? Vízfogyasztás az ayurvéda szerint

Az ayurvéda langyos vagy forró víz fogyasztását ajánlja 

Ennek oka egyszerű: a forró víz megtisztítja az emésztőrendszert, hidratálja a rendszert, és serkenti a nyirokrendszert a szervezetben.

A forró víz elsősorban az emésztő tüzet (agni) erősíti a pachakában (gyomorban), és segíti a ranjaka (emésztőenzimek) fejlődését. Másrészt a langyos víz fokozza az ahara rasa (tápanyag-folyadék) hatását az emésztőrendszerben.

Tovább olvasom »