Ismerd meg a ghí-t, a tisztított vajat és használatának számos előnyét!

Ismerd meg a ghí-t, a tisztított vajat és használatának számos előnyét!

A ghí-t, azaz a tisztított vajat szanszkritul ghrta, ghr alapból származik, ami azt jelenti, hogy „ragyogni”. A ghí évszázadok óta használt hagyományos ayurvédikus összetevő, több kezelés során felhasznált alapanyag. Indiában a legtisztább és legszentebb alkotóelemnek tartják.

Mint minden étel, a tisztított vajat is tartalmaz, taralmaz egy bizonyos energiát. Például a fokhagyma és a hagyma nehéz, tamaszikus energiával rendelkezik; a kávénak és a csokoládénak radzsaszikus energiája van. A ghee viszont tiszta vagy másnéven szattvikus energiát hordoz.

A tisztított vaj finom minősége mindent puhává és alakíthatóvá tesz, rugalmas szerveket és rugalmas és harmonikus elmét hoz létre.

Úgy gondolják, hogy a szattvikus ételek bőségesek a pránában, az egyetemes életerőben. Harmonikus és békés természetük van. A szattvikus ételek a fizikai erőt, az erős és tiszta elmét, a jó egészséget és a hosszú élettartamot is támogatják.

Méregtelenítő hatásai miatt a tisztított vaj fogyasztása az ayurvéda hagyományos tisztító kezelések része, mivel azt találták, hogy sok toxin lipofil (zsírszerű) szerkezettel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy könnyen keveredjenek a tisztított vajjal, és kikerüljenek a szövetekből és a testből.

A tisztított vaj ízletes és tápláló zsiradék, amely hasznos lehet az ayurvédikus étrendben!

Előállítása otthoni körülmények között is egyszerű, hamarosan megosztjuk receptünket.

#ghee #ghi #ghí #tisztítottvaj #suryaayurveda #suryaayurvéda #szentendre #budapest #ayurvedikus #ez #ayurvédikusétrend #ayurveda

Hasonló cikkek

Meleg vagy hideg vizet igyak? Vízfogyasztás az ayurvéda szerint

Az ayurvéda langyos vagy forró víz fogyasztását ajánlja 

Ennek oka egyszerű: a forró víz megtisztítja az emésztőrendszert, hidratálja a rendszert, és serkenti a nyirokrendszert a szervezetben.

A forró víz elsősorban az emésztő tüzet (agni) erősíti a pachakában (gyomorban), és segíti a ranjaka (emésztőenzimek) fejlődését. Másrészt a langyos víz fokozza az ahara rasa (tápanyag-folyadék) hatását az emésztőrendszerben.

Tovább olvasom »