A felforralt és lehűtött víz (taptashit) ivása egyensúlyba hozza a pitta doshát, és segíthet a savas reflux, égő érzés, gyomorégés és gyulladások esetén is.
A lehűtött víz nem hideg vizet jelent, hanem olyan vizet, amely felforralás után természetesen visszahűlt szobahőmérsékletűre. Ez fontos, mivel jéghideg víz fogyasztása káros lehet az egészségünkre.
Vegyünk egy szemléletes példát
Egy vödör vizet az égő tábortűzre öntünk, ekkor nemcsak a tűz alszik ki azonnal, hanem a fa is korhadni kezd, de végül soha nem bomlik le teljesen.
Hasonlóképpen, amikor hideg vizet, jéghideg üdítő italt fogyasztunk, az emésztési tűz, az agni kialszik testünkben, ami méreganyagok, toxinok, azaz ama termeléséhez vezethet.
Az ama olyan méreganyagok gyűjteménye emésztetlen élelmiszer formájában, amelyek gyulladást okoznak és irritálják a bélnyálkahártya működését..
Az ayurvédikus alapelvek szerint a test csatornáiban (légzőrendszer, szív- és érrendszer) bármilyen elzáródás a doshák egyensúlyának felbomlását eredményezi. A szervezetben a megnövekedett toxintermelés előfutára lehet számos betegségnek.
Az ayurvédikus kúrák, mint például a panchakarma, jótékony hatással lehetnek a testre és lélekre egyaránt. A panchakarma egy holisztikus detoxikáló és gyógyító folyamat, amely több lépésből áll, hogy megtisztítsa a testet a toxikus anyagoktól, és elősegítse a testi és szellemi egyensúlyt.
Kínálatunkban a teljes testet megtisztító panchakarma kezelések mellett, különféle egészségügyi probléma kezelésére is találsz ayurvédikus kúrát. Kúráink teljesen személyre szabottak, testileg és lelkileg is felfrissítenek, energizálnak, és regenerálnak, helyreállítják a doshák közötti egyensúlyt.
Link a Surya Ayurvéda teljes testet megtisztító panchakarma kezeléséhez, illetve ayurvédikus kúráinkhoz:
Mit eredményezhet a rossz emésztés?
A legyengült agni puffadáshoz, puffadáshoz és lomhasághoz is vezet, mivel kevesebb energiát tölt be a napi tevékenységek elvégzéséhez. Ezzel szemben a kiegyensúlyozott vagy erős agni biztosítja a pazarlás egészséges eltávolítását és a megnövekedett energiát, így segíti az ojas (vitalitás) termelést.
Az ayurvédikus alapelvek szerint a vizet a belső testhőmérsékletünkhöz lehető legközelebb kell fogyasztanunk, ami 36,5 Celsius-fok körül van. Amikor az ember hideg vizet fogyaszt, az agninak keményen kell dolgoznia, hogy fenntartsa a test belső hőmérsékletét.
Az ayurvéda langyos vagy forró víz fogyasztását ajánlja
Ennek oka egyszerű: a forró víz megtisztítja az emésztőrendszert, hidratálja a rendszert, és serkenti a nyirokrendszert a szervezetben.
A forró víz elsősorban az emésztő tüzet (agni) erősíti a pachakában (gyomorban), és segíti a ranjaka (emésztőenzimek) fejlődését. Másrészt a langyos víz fokozza az ahara rasa (tápanyag-folyadék) hatását az emésztőrendszerben.
A forró és langyos víz fogyasztásának előnyei:
- Növeli a metabolikus aktivitást a szervezetben
- Segíti a jobb vérkeringést
- Ha lefekvés előtt fogyasztja lehetővé teszi a fehér bevonatú nyelv tisztítását,
- Segít elkerülni, enyhíteni a tüneteit az olyan betegségeket, mint a köhögés, megfázás, asztma és allergia
- Kiváló gyógyír torokfájásra
- Rendszeresen fogyasztva csökkenti az influenza vagy megfázás gyakoriságát